Στη δημιουργία ψηφιακού πελατολογίου θα υποχρεωθούν σύντομα συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, εξέλιξη που θα βοηθήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και στον καλύτερο έλεγχο από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφιακό πελατολόγιο θα αφορά τα catering, τα camping, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά σχολεία, τις κλινικές και τα θεραπευτήρια, τα διαγνωστικά κέντρα, τους γιατρούς, τους δικηγόρους κ.λπ. Ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 όλες οι ανωτέρω επαγγελματικές ομάδες.
Έτσι, λοιπόν, από το νέο έτος θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο, σε δεύτερη φάση, θα διασυνδεθεί με τα MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή και να διασταυρώνει εάν και πότε για παράδειγμα κάποιος επισκέφθηκε τον γιατρό του.
Όπως ανέφερε χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής (ΕΡΤ), σύντομα θα καθιερωθεί και το “ψηφιακό πελατολόγιο” προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή που διαπράττεται σε διάφορες εκδηλώσεις. Θα πρόκειται για ένα πρόσθετο ψηφιακό βιβλίο, με στοιχεία ακόμα και για τον αριθμό των προσκεκλημένων σε μία εκδήλωση.
Επίσης, ο Γ. Πιτσιλής σημείωσε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα χρησιμοποιηθεί ότι πιο σύγχρονο τεχνολογικά υπάρχει για να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή. Ειδικά για τα POS ανέφερε ότι έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα έχει τελειώσει το θέμα της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι η καταγραφή από τους παρόχους έδειξε ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο POS και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις για να δηλώσουν με τη σειρά τους ότι πράγματι διαθέτουν τις συγκεκριμένες συσκευές.
Εκτός από τα ψηφιακά πελατολόγια, έρχονται και δύο ακόμα ψηφιακές εφαρμογές από την ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, σταδιακά θα εφαρμοσθεί η ψηφιακή-ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Ειδικότερα:
– Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Ιταλία. Στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή ή έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική. Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο Ε.Ε. συστήνεται η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ. Στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοσθεί από τα μέσα του 2024.
– Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2024. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Ξέρουμε από πού ξεκινά και πού πάει, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει για παράδειγμα εάν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σκυρόδεμα, και τον προορισμό του. Οι ελεγκτές μπορούν να ελέγξουν αμέσως εάν έγινε η παράδοση, τα παραστατικά αλλά και τους εργαζόμενους εάν είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο περιορισμός φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πηγή:capital.gr