Ο σώζων εαυτόν

Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμ...
Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμικού – όταν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης τυπώνουν μυστικά χρήματα.
Η Εθνική Τράπεζα διεγράφη από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Όλες μαζί δε οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία των μετόχων τους (του δημοσίου κυρίως), κάθε άλλο παρά ασφαλείς θεωρούνται εν όψει της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε – με βάση την οποία από τις αρχές του έτους θα διασώζονται από τους καταθέτες τους.

Ενώ τώρα ψηφίζονται τα νέα μέτρα του μνημονίου, η μαζική φυγή των Ελλήνων συνεχίζεται – με τις επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα, με τα μετρητά το τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης με τους ιδιώτες να αναζητούν τη λύση των προβλημάτων τους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι χειρότεροι πολιτικοί που είχε ποτέ η Ελλάδα αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ακόμη και στην άκρη του γκρεμού – γεγονός που εκ των πραγμάτων αποτελεί μεγίστη προδοσία απέναντι στη χώρα μας.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών έχει παραλύσει, βιώνοντας ένα πρωτόγνωρο «σοκ και δέος» που δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει – ενώ όλο και περισσότεροι σκέφτονται τη φυγή, αδυνατώντας να κατανοήσουν πως δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης ενός ληστή που εισβάλλει στο σπίτι τους (εκτός εάν δεν θεωρούν σπίτι τους την Ελλάδα).

Όταν σταματήσει τώρα να λειτουργεί κάποιο μεγάλο Σούπερ Μάρκετ, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει με τις οικονομικές του υποχρεώσεις, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος – ενώ οι δανειστές της επιμένουν να ζητούν μέτρα 2 € έναντι δανείων 1 €, κλέβοντας παράλληλα τα πενταπλάσια, όπως διαπιστώθηκε με τα Swaps και με τις τράπεζες.

Με δεδομένο τώρα το ξεκίνημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών στις αρχές του επομένου έτους, τη συνέχιση της ύφεσης, καθώς επίσης την αδυναμία του δημοσίου στον τομέα των εσόδων, η επόμενη σκηνή του δράματος φαίνεται να είναι το παράλληλο νόμισμα – μέσω του οποίου θα οδηγηθεί χρεοκοπημένη η χώρα στη δραχμή, επιστρέφοντας πολλές δεκαετίες πίσω.

Φυσικά η κυβέρνηση θα ανατραπεί, ενδεχομένως βίαια, ενώ η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος – σε μία χώρα που δεν θα μπορεί να εφαρμοσθεί τίποτα, ενώ θα επιβιώνουν μόνο αυτοί που γνωρίζουν τους κανόνες της ζούγκλας. Εάν δε σε όλα αυτά προσθέσουμε την πιθανότητα να αποκλειστούν εντός των συνόρων μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, λόγω του ότι τα υπόλοιπα κράτη θα κλείσουν ερμητικά τα σύνορα τους, η εικόνα θα είναι εφιαλτική – μοναδική μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία.

Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς εάν υπάρχει ακόμη ελπίδα ή μήπως είναι πλέον «πολύ αργά για δάκρυα». Κατά την άποψη μας υπάρχει, χωρίς όμως δυστυχώς να εξαρτάται από εμάς (με εξαίρεση τη μονομερή διαγραφή χρέους), αλλά από την Ευρωζώνη – η οποία, ενώ επιτρέπει σε άλλες χώρες τη χρήση μη συμβατικών μέτρων, κάνει το ακριβώς αντίθετο με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, δεν απαγορεύει σε πολλές εθνικές κεντρικές τράπεζες τη μυστική εκτύπωση νέων χρημάτων, όπως διαπιστώνεται από την εξέταση των ισολογισμών τους – η οποία έφτασε από τα 214 δις € το 2006 στα 633 δις € το 2012,  ενώ υπολογίζεται σήμερα στα 500 δις €. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών αύξησαν μόνες τους τη ρευστότητα κατά 500 δις € – επί πλέον αυτής που παρέχει η ΕΚΤ.

Βασίλη Βιλιάρδος

Πηγή: analyst.gr