Μέσω taxisnet οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να κλείσουν οι εφορίες για το κοινό είναι το ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων εξακολουθούν να γίνονται χει...

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να κλείσουν οι εφορίες για το κοινό είναι το ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων εξακολουθούν να γίνονται χειρόγραφα στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών. Αυτά θα είναι και τα πρώτα που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, πρόκειται να βάλουν λουκέτο στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για να μην χρειάζεται πλέον η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό τμήμα της μεταβίβασης ακινήτων θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που θα ανοίξει το taxisnet όπου αγοραστής και πωλητής θα συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία (περιγραφή ακινήτου, τίμημα κλπ), στη συνέχεια η εφορία θα υπολογίζει αυτόματα το ύψος του φόρου μεταβίβασης και θα τον βεβαιώνει στον αγοραστή με ταυτότητα οφειλής, όπως ισχύει σήμερα για όλους τους φόρους.

Εκτός από το τμήμα κεφαλαίου, προς ηλεκτρονικοποίηση για το κλείσιμο της εφορίας προς το κοινό οδεύει, όπως έγραψε πρόσφατα το Capital.gr, και το τμήμα οχημάτων. Η σημερινή διαδικασία χειρόγραφης κατάθεσης πινακίδων με επίσκεψη στην εφορία πρόκειται να αντικατασταθεί από άλλη διαδικασία όπου οι φορολογούμενοι θα εναποθέτουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους σε ειδική θυρίδα που θα υπάρχει σε κάθε εφορία και στη συνέχεια θα δηλώνουν την ακινησία του οχήματος στο taxisnet.

Πηγή: capital.gr