Δύο τρόποι αποφυγής των capital controls

Λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls, υπήκοος Βουλγαρίας πέρασε τα σύνορα του Προμαχώνα έχοντας στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου το

Λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls, υπήκοος Βουλγαρίας πέρασε τα σύνορα του Προμαχώνα έχοντας στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του έναν «έξυπνο», ασφαλή και, κυρίως, «νόμιμο» τρόπο για να βγάζεις τα λεφτά σου στο εξωτερικό.

Ο τύπος μετέφερε μηχανήματα POS, ξέρετε, αυτά που δίνουν στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να χρεώνουν πιστωτική κάρτα. Και στις διαδρομές του προς την Ελλάδα μετέφερε πολλά. Περισσότερα από 7.000 μηχανήματα έφτασαν στην ελληνική αγορά και αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ από επαγγελματίες, κυρίως του τουρισμού. Εννοείται ότι δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικές τράπεζες. Είναι καταχωρημένα σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποια συναλλαγή γίνεται μέσω αυτών των μηχανημάτων, οδηγεί στη μεταφορά χρημάτων στο Λουξεμβούργο. Τώρα εσείς θα ρωτήσετε πώς είναι δυνατόν να χρεώσετε την κάρτα σας σε τέτοιο μηχάνημα και τα χρήματα να βρεθούν στο Λουξεμβούργο. Είναι. Διότι η συναλλαγή που θα κάνετε σε αυτό το μηχάνημα, λογίζεται ως γενόμενη στο εξωτερικό, με φυσική παρουσία. Και όταν υπάρχει φυσική παρουσία, δεν υφίσταται περιορισμός στη μεταφορά κεφαλαίων. Κοινώς μπορεί να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας στο εξωτερικό ακόμα και για ποσά μεγαλύτερα του ορίου αναλήψεων που ισχύει στην Ελλάδα. Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές; Δεν μπορούν να κάνουν πολλά για νομικούς και τεχνικούς λόγους. 

Υπάρχει και άλλος τρόπος. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες πληρωμών, δηλαδή προπληρωμένους κωδικούς στα περίπτερα, κάρτες κ.λ.π. Η εταιρεία σας δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, κατά συνέπεια δεν ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Συνεπώς δεν σας καίγεται καρφάκι για τους νόμους περί ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής. Εσείς διαθέτετε κωδικούς στα περίπτερα. Οι άνθρωποι τους αγοράζουν για να παίζουν στοίχημα ή να κάνουν άλλες αγορές από το δίκτυο. Οι συναλλαγές αυτές δεν ελέγχονται από πουθενά. Και επειδή η εταιρεία σας έκανε μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό και προ capital controls, τώρα βρίσκει παράθυρο στο νομοθετικό πλαίσιο και συνεχίζει τα εμβάσματα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, μόνο μια στοιχηματική εταιρία βγάζει στο εξωτερικό 300.000 ευρώ τη μέρα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.5 εκατ. ευρώ φεύγουν καθημερινά με αυτούς τους τρόπους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τι θα γίνει; Θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές και τεχνικές πρωτοβουλίες. Δηλαδή κυβέρνηση, ελεγκτικές αρχές και Τράπεζα της Ελλάδας οφείλουν να συνεργαστούν άμεσα. Και πιθανότατα αυτό θα κάνουν.

Πηγή: protagon.gr